fbpx

HUSETS PLACERING - LÆS ARKITEKTENS RÅD HER

Hvordan får du mest ud af byggegrundens muligheder? Er det ligegyldigt om et rum vender mod syd, nordøst, vest?

Læs arkitektens råd til, hvordan du afgør husets placering for at opnå bedst mulig lysindfald i hjemmet. Har du lige købt en byggegrund, og sidder og leger med, hvordan det giver mest mening at placere dit fremtidige drømmehjem, så du får så meget sol i løbet af dagen som muligt? 

Med 30 år på bagen har vi hos Arkitekthuset Vejle stor erfaring med at placere huse på byggegrunde for at udnytte dets fulde potentiale. Nedenfor har vi sammensat nogle af de tips og den information, vi har i baghovedet, når vi skal placere et hus på en byggegrund.

Lys er altafgørende for os

Det siges, at det gennemsnitlige menneske befinder sig indenfor helt op til 80% af tiden! Derudover siges det, at vi har et indre ur, som styrer vores døgnrytme. Af natur bliver vi altså påvirket af lys og mørke, da vi biologisk set skal vide, hvornår det er tid til at stå op og gå i seng. Når solen begynder at gå ned og lyset stille og roligt forsvinder, begynder vores hjerne at udskille hormonet melatonin, som er det, der gør os søvnige og hjælper med at regulerer vores døgnrytme. 

Tilstrækkeligt med dagslys hver dag er nøglen til opretholdelse af en stabil døgnrytme og er derved afgørende for vores generelle velbefindende. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi placerer huset så vi får mest mulig dagslys ind i løbet af en dag.

Få det bedst lysindfald

I vores overvejelser omkring, hvor og hvordan huset skal placeres på grunden, er lys, som påpeget ovenfor, en af de største variabler. Som bekendt for de fleste står solen op i øst og går ned i vest, og er en vigtig viden at have med i denne proces. 

De fleste mennesker ønsker at have den største mængde naturligt lys i husets hjerte; i køkken/alrum og stue, da det er her vi befinder os som familie allermest. En måde at forsikre dette på er ved at placere disse rum mod syd eller sydvest, da man ofte har store vinduespartier her og på den måde får ekstra meget gavn af solens stråler. Du kan se eksempler på køkken/alrum her.

Ligeledes ved at placere terrasse og altan mod syd eller sydvest, opnår man nemlig også den ultimative belysning, så man kan udnytte området langt ud på aftenen i sommermånederne. 

Modsat dette vælger vi ofte at placere husets soverum mod nord for at få mere dunkel belysning samt mulighed for køligere rum.

husets placering arkitekthuset vejle
køkkel alrum husets placering
Udsigten er selvfølgelig også en faktor

Er du så heldig at have fået fingrene i et byggegrund med en skøn udsigt, som I ønsker at få så meget ud af som muligt? Mod hav, marker eller skov? Så skal husets hjerte – køkken/alrum – selvfølgelig ligge med udsigt hertil.

Har du udsigten mod nord, kan du vælge at få glasparti denne vej og supplere med ovenlysvinduer for at få nok sollys ind.

Ønsker du privatliv?

Er du ejer af en grund med tætte naboer, er det naturligvis også en faktor at have in mente. Overvej hvordan rummene i naboernes huse er placeret. Ligger deres stue eller køkken/alrum med udsigt lige ind til din grund, så kunne det måske være en idé at trække huset en smule tilbage eller vende din stue og/eller køkken/alrum i en anden retning, for at opnå mere privatliv. Tænk også ind, hvorvidt der skal være plads til en hæk eller anden beplantning i forhold til at afskærme fra andre.

havudsigt husets placering
husets placering udsigt arkitekttegnet

Som du nok har fundet ud af, er der mange variabler i beslutningen af, hvor og hvordan et hus skal placeres på en byggegrund. Det er både spændende og nervepirrende at udtænke og planlægge husets placering, da der er så mange beslutninger at tage i det at bygge nyt. Derfor er det en stor anbefaling og opfordring herfra altid at rådgive dig med en erfaren arkitekt eller byggerådgiver inden det endelige valg. Så kan du have ro i maven til alle de andre beslutninger der er at tage. 

Når du bygger med os, er det naturligvis en del af selve byggeprocessen, at vi kommer med den løsning, vi mener, giver mest mening i forhold til udnyttelsen af den givne byggegrunds potentiale.

Går du med byggetanker eller spørgsmål til emnet, så kan du altid ringe til Arkitekthuset Vejle på 75 72 19 00 eller skrive en mail på mail@arkitekt-huset.dk 🙂

Er du nysgerrig på at se, hvilke tidligere arkitekttegnede huse, vi har været så heldige at opføre, så kan se et udsnit fra vores portfolio her: https://arkitekt-huset.dk/hustyper/ 

Mere inspiration?

Se flere artikler her