fbpx

KOMPLET GUIDE: 7 TIPS TIL UDESTUEN/ORANGERIET

Går du med overvejelser om at bygge en udestue eller et orangeri?

Ser du hyggelige udestuer alle steder – på køreturer, sociale medier? Føler du, at hver gang du scroller på din Instagram profil, ser du drømmende og frodige udestuer, hvor solen stråler ind og skaber en funklende energi og livlighed, og du forestiller dig, hvordan du bruger kvalitetstid med familien, slipper din kreative side løs eller får gang i dine grønne fingrer?

Man du mærke, at det trækker i dig? Så læs mere her, for vi har samlet 7 tips og gode råd til det ultimative sommer-projekt.

1. Hvad er formålet?

Først og fremmest er det utrolig nødvendigt at klargøre, hvilken funktion udestuen skal have, da det nemlig er afgørende for både materialevalg og placeringen af den. Skal den bruges som yoga og/eller meditationsstudie? Som en ekstra stue til hyggelige familiemiddage? Eller som et opgraderet drivhus/orangeri? Hvilket behov ønsker I, at udestuen skal dække?

Og i den forbindelse overvej også forbindelsen mellem huset og udestuen – fra hvilket rum i huset skal der være indgang til udestuen?

2. Placering

En sydvendt udestue er optimal for dyrkning af planter og blomster med massere af sol det meste af dagen, mens en østvendt placering er perfekt, hvis man ønsker at nyde den mest til morgenkaffen. Når I har gjort op med jer selv, hvilket behov I har som jeres nye udestue skal dække, vil I kunne fastbeslutte placeringen.

7W0A1081
3. Regler…

Ifølge bygningsreglementet er der nogle klare retningslinjer, som lovmæssigt skal dækkes, når man bygger/tilbygger en udestue. Eksempelvis er der nogle klare regler for tilbygningen, hvis den placeres i en afstand på mindre end 2,5 meter fra skel mod nabo eller sti. Der må ikke være vinduer, døre eller andre åbninger, der vender mod skel, bygningen må ikke være højere end 2,5 meter, der må ikke være en samlet længde på mere en 12 meter på siden mod skel mm. Er den mere end 2,5 meter fra skel, vil I have mange flere muligheder.

Derudover er der en klar skillelinje mellem hvorvidt en udestue er en egentlig tilbygning og om den derfor skal opvarmes eller ej. Skal den varmes op, er der tale om en tilbygning, og så skal den opfylde en række krav til beboelse, bl.a. krav om rumhøjde, tæthed og isolering.

Dernæst kræver en udestue en byggetilladelse med specificerede tegninger, beskrivelse af placeringen, opbygning og materialer. Men bygger du med os, skal du slet ikke bekymre dig om papirarbejdet – alt det sørger vi for.

4. Udestue eller tilbygning?

Som definition siger man, at en udestue er en glasbeklædt bygning, som bygges på en eksisterende terrasse, og bruges typisk til at forlænge udelivet en måneds tid. En tilbygning er derimod en integreret del af huset og giver et udvidet etageareal. Med god isolering og indeklima giver en tilbygning mulighed for brug året rundt.

Så overvej her, hvor stort et projekt I er villige til at give jer i kast med, og hvorvidt jeres behov bliver dækket af den ene eller den anden løsning.

Ønsker du at vide mere? Du kan se vores byggeguide her.

7W0A0995
5. Materialevalg

Bliver udestuen/orangeriet brugt til dyrkning af tomater mm. vil du sandsynligvis forvente en høj luftfugtighed, som med tiden vil sætte sine spor. Det er derfor vigtigt at vælge materialer som passer formålet. Vælg gerne robuste materialer.

6. Det visuelle udtryk

Hvilken byggestil er dit nuværende eller kommende hus? Sørg for at udestuen udtrykker samme stil og viderefør gerne detaljer for at give et sammenhængende udtryk. Tænk også over om den skal bygges sammen med huset eller om den skal være fritstående.

7. Indretning af udestuen

Først og fremmest anbefaler vi selvfølgelig, at I indretter jeres udestue/orangeri ud fra jeres personlige stil og behov, men her kommer nogle idéer, som I evt. kan tage med jer i denne proces.

Puder, tæpper, bløde tekstiler – idet en udestue er lukket af med vinduer, har I mulighed for at investere i bløde tekstiler uden at skulle være bekymret for om de går i stykker med det samme pga. det danske vejrs utilregnelighed.

Eksotiske planter – det varme indeklima giver oplagt mulighed for at invitere eksotiske planter indenfor, som ikke normalvis kan klare sig i det danske klima.

Ønsker du yderligere inspiration til indretningen af din udestue, har vi sammensat et Pinterest board med idéer. Du kan se og følge det her: Arkitkethuset – Udestue Inspiration

Mere inspiration?

Se flere artikler her