fbpx

UNIKKE HUSE PÅ UNIKKE GRUNDE

Din udvalgte byggegrund kan have stor indflydelse på den endelige udformning af dit drømmehus. Lokalplaner, jordbundsforhold, fredningslove, grundens form og størrelse af alle variabler, der enten kan sætte grænser eller opfordrer til nye, skæve, kreative løsninger alt efter, hvorvidt man ser på glasset halvt tomt eller halvt fyldt.

Heldigvis er vi hos Arkitekthuset Vejle friske på enhver udfordring, og har derfor efterhånden haft mulighed for at bygge på en del forskellige (og specielle) byggegrunde. Nedenfor er en oversigt over forskellige typer byggegrunde og hvordan man kan gribe dem an.

Byggeri på skrånende grund

En skrånende grund eller et kuperet terræn er ofte forbundet med en god udsigt, og giver derfor mulighed for at placere huset højt for at udnytte udsigten. Det kan være en udfordring at bygge i et kuperet terræn, men kan samtidig også have stort potentiale, da det giver mulighed for en helt anden løsning end, hvis du blot kan forvente af en plan grund.

En måde at udnytte en skrånende grund på, er at bygge i forskudte niveauer eller parterre i flere plan. Det giver en rigtig flot deltaje både inde og ude. Det kuperede terræn giver også åben mulighed for en kælder.

IMG_2342
skrånende grund arkitekthuset vejle
skrånende grund arkitekthuset vejle
Pilotering: Hvorfor, hvordan?

Piloterings/pælefunderings arbejde er en nødvendighed, når et hus skal bygges på bløde jordbundsforhold. Dette finder vi som oftest, når der skal bygges tæt ved vandet.

Når vi laver piloterings arbejde gør vi det med binding af jern for at overføre vægten fra det kommende hus til dybereliggende, stærkere jordlag. Du kan se processen her:

pilotering parcelhus arkitekthuset vejle
pælefundering parcelhus arkitekthuset vejle
pælefundering parcelhus
unikke huse på unikke grunde
arkitekttegnet hus på stranden
arkitekttegnet hus havudsigt
Grunde med begrænsninger i lokalplanen

Alle byggegrunde er forskellige, og nogle gange er lokalplanen afgørende for, hvordan din grund skiller sig ud fra grunden i den anden ende af byen – selvom begge er plan og kvadratiske.

Lokalplanen kan eksempelvis bestemme:

  • Hvad bygningen skal bruges til
  • Hvor og hvordan, der skal bygges nyt
  • Hvor stor bebyggelsesprocenten er (for de fleste parcelhuse er bebyggelsesprocenten på 30%)
  • Hvilke bygninger, der skal bevares
  • Hvordan de enkelte huse skal se ud i forhold til materialevalg fx. tagtype, vinduer, murstensfarve mm.

Derfor kan lokalplanen altså være afgørende for, hvad og hvordan det er muligt at bygge dit nye arkitekttegnede hus.

Grunde med højdegrænser
Mange byggegrunde har grænser for, hvor højt du må bygge. Dette er vedlagt for at minimere indbliksgener og slagskygger. Forestil dig, at din nye nabo bygger et nyt arkitekttegnet hus i 2 plan, så du lige netop ikke kan se den smukke havudsigt, som stod for 50% af værdien af dit hus. Ikke nok med det, bygger de stik syd for dit hus, så du ikke længere får dagslys ind det meste af dagen. Deres nye tagterrasse er desuden placeret, så de kan kigge lige ind i dit soveværelse. Det ville ikke være så fedt – for privatlivet og for gensalgsværdien. Derfor sikre bygningsreglementet en højdegrænseplan netop for, at dette ikke sker. 
 
Og det er selvfølgelig ærgerligt, hvis man har gået med store visioner og drømme om at bygge et højt og unikt arkitekttegnet hus. Men der findes dog nogle tiltag, der kan give mulighed for at udnytte højdegrænsen max. 
 
Det kan for eksempel være at vælge et vandret tag eller en taghældning, der følger terrænet. 
unik grund arkitekttegnet hus
arkitekttegnet forskydninger
Har du en unik grund, du ønsker at bygge nyt på, vil der altså være nogle regler og rammer for, hvad der kan lade sig gøre. Men vi ser oftest, at det er de mest unikke og personlige huse, som bliver bygget her, da det kræver en ekstra kreativ løsning. 
 

Går du med byggetanker eller spørgsmål til emnet, så kan du altid ringe til Arkitekt-huset Vejle på 75 72 19 00 eller skrive en mail på mail@arkitekt-huset.dk 🙂

Mere inspiration?

Se flere artikler her